Tågförseningar är att vänta även under torsdagen. Foto: TT

Tågförseningar väntas även under torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Det elfel som drabbade stationen i Norrköping på onsdagsmorgonen ger förseningar även under kristi himmelsfärdsdagen. Trafikverket räknar med att ha löst problemet först lunchtid.

Vid 09.30 på onsdagen uppstod ett elfel i Norrköping som stoppade trafiken helt – inga tåg på den trafiktäta sträckan kunde passera. Tåg fick ledas om och ersättningsbussar kallades in till undsättning för drabbade resenärer.

Trafikverket arbetar fortfarande med att lösa problemet och de resenärer som ska resa på södra stambanan under torsdagen riskerar även de att drabbas. Först vid 12-tiden på kristi himmelsfärdsdagen tror Trafikverket att den ordinarie driften ska vara återställd.

Klart vid lunchtid

– Ett spår väntas öppna vid 04.30 och ytterligare ett vid lunchtid, säger Therese Strömberg på Trafikverkets pressjour.

De uppger att förseningar och inställda tåg är att vänta trafikdygnet ut.

Den som reser med SJ får boka om sin resa, även om biljetten inte är noterad som ombokningsbar, eller få pengarna tillbaka. Den här länghelgens stora resdag var dock i går, onsdag, säger Ann-Katrin Backlund, pressjour på SJ.

– I och med att det är röd dag är det inte många som pendlar, och om man är ledig har man antagligen åkt tidigare, säger hon.

”Ha tålamod”

– Det är klart att det påverkar oss och att det innebär förseningar. Om ett tåg försenas så kan det innebära att flera tåg påverkas. Det kan också bli något enstaka inställt tåg.

Hon råder nu resenärer att hålla sig uppdaterade med vad som händer.

– Och att man har tålamod, säger hon.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas

Linköping C, Flemingsberg, Huddinge, Järna, Kimstad, Kolmården, Linghem, Nyköping C, Norrköping C, Stockholms södra, Södertälje Syd, Vagnhärad, Årstaberg, Älvsjö, Stockholm Central, Malmö C, Hyllie, Triangeln, Mantorp, Mjölby, Skänninge, Vikingstad, Motala C, Nässjö C, Alvesta, Bodafors, Burlöv, Diö, Eslöv, Hjärup, Hässleholm, Hästveda, Höör, Killeberg, Lammhult, Lund C, Moheda, Osby, Stehag, Stångby, Stockaryd, Sävsjö, Sösdala, Tjörnarp, Vislanda, Åkarp, Älmhult, Örtofta, Aneby, Boxholm, Tranås

Källa: Trafikverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.