Foto: Pontus Lundahl/TT

Taxiförare drar upp hastigheterna

Publicerad

Personbilsförare är dåliga på att hålla hastighetsgränserna, men taxiförare är något sämre än övriga. Det är resultatet av en studie från VTI, Statens väg- och trafikforskningsinstitut, i Linköping.

Undersökningen visar att 90 procent av taxiförarna kör fortare än tillåten hastighet på de vägsträckor som studerats. De utvalda vägarna har en hastighetsbegränsning på 80 kilometer i timmen och en stor andel taxitrafik. Den ena sträckan är E4 mellan Stockholm och Arlanda. Den andra är riksväg 40 mellan Göteborg och Landvetter.

–Taxi är sämre på att hålla hastigheten än övriga personbilsförare. Det innebär att taxi bidrar till att dra upp hastighetsnivåerna på de studerade vägarna, säger Anna Vadeby, senior forskare på VTI som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Mätningarna gjordes mellan april och juni 2017 och 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet