Gabriella Diaz vid Östgötateatern samlar in pengar till barn i Rumänien.

Teaterbesökare skänkte 90.000 kronor

Insamlingen i samband med den dokumentära pjäsen Bröllopsresan om tiggare gav 90.000 kronor. Pengarna ska användas till ett projekt för barn i Rumänien.

Bröllpsresans ensemble samlade i samband med förställningarna på Stora teatern i Linköping in pengar till projektet. Pengarna ska gå till barnen i den lilla byn Pauleasca i Rumänien. Många av de människor som tigger eller har tiggt i Östergötland kommer från denna by där många lever under svåra förhållanden. Barnen i byn har till exempel har ingen möjlighet att gå i skolan.

Ska få datorer

Genom ett samarbete mellan Bröllopsresans ensemble och Föreningen HEM, som arbetar för att stötta EU-migranter, ska barnen nu bl.a. kunna få tillgång till datorer. På så sätt får de både ett verktyg för att lära sig att läsa och skriva och en viktig länk till världen utanför byn. Målet är att alla byns ca 100 barn ska få en egen dator.

”Publik med stort hjärta”

– Under tiden med Bröllopsresan har folket från Pauleasca kommit att betyda mycket för oss i ensemblen. Vi ville göra en skillnad och samtidigt tacka dem för att allt de har gjort för oss och för projektet, säger skådespelaren Luiza Stanescu, som själv är född i Rumänien.

Under spelperioden mellan 5 februari och 12 mars har sammanlagt 90.000 kronor skänkts från teaterbesökarna.

– Vi är mycket glada och tacksamma för pengarna vi har fått. Vi har en publik med stort hjärta! säger Luiza Stanescu.

OM BRÖLLOPSRESAN

Visa

En brännhet dokumentär teaterföreställning som utspelar sig i Linköping, Europa, här och nu.

Det nygifta rumänska paret Gabriela och Marian tvingas av den ekonomiska krisen lämna ett fungerande liv i Milano. Vi följer deras udda bröllopsresa genom ett sönderfallande Europa, på jakt efter jobb. När bilen kraschar i den ljusa svenska sommarnatten rasar det lilla som finns kvar, och Gabriela hamnar på en tiggkudde utanför Hemköp i Linköping.

Nere på botten öppnar sig en värld av otippade möten, med skam, käftsmällar och absurditet. Ur kaoset formas långsamt en berättelse som handlar om kärlek, mänsklighet och överlevnadskonst i ett Sverige få känner. Pjäsen speglar karaktärernas liv under ett år i Sverige. Dialogen är autentisk.

Källa: Östgötateatern

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer