Arvid Emgård var en av de som besökte museet. Karin Holmqvist är museipedagog. Foto: SVT

Teknikfokuserat sportlov på Flygvapenmuseum

Publicerad

Runtom i Östergötland och på Gotland anordnas aktiviteter för sportlovsfirande ungdomar, så även i Linköping.

Under sportlovsveckan råder det febril aktivitet på Flygvapenmuseum i Linköping. Där ges barnen möjlighet att lösa kluriga uppgifter som rör till exempel robotar, utveckling och programmering.

-  Vi har kopplat ihop olika ord med olika bilder, till exempel med en dator, då skulle jag koppla ihop den bilden som var på en dator med själva ordet dator, säger Arvid Emgård, som är en av besökarna.

Förståelse för teknik

Tanken är att barnen ska få en större förståelse för hur teknik och elektronik fungerar, till exempel med programeringsspråk för att kunna tala om hur en robot ska röra sig.

– Jag tycker att man ska upptäcka glädjen, tycka att det här är roligt, skapa nyfikenhet och se att man kan vara kreativ och att det kan vara lustfyllt med det här ämnet, säger Karin Holmqvist, museipedagog på Flygvapenmuseet.

Barn från Östergötland, men också från andra delar av landet, har besökt museet.

– Flygvapenmuseet är ett fantastiskt ställe, och det är kul att de gör den här satsningen på sportlovet vilket barnen uppskattar extra mycket – det är ju genom att testa saker, uppleva det på plats som man lär sig saker, säger besökaren Maria Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.