Lars Vikinge (C), kommunfullmäktige Linköping, vill få stopp på vattenkonflikterna. Foto: Ulf Persson SVT

Tekniska Verken i ny vattenkonflikt

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång är Tekniska verken i Linköping inblandade i en infekterad vattenstrid.

Sjön Flogen i Stångåns vattensystem ska tömmas på vatten för att öka den biologiska mångfalden. De boende är arga och det är inte första gånga Tekniska Verken är inblandad i en infekterad vattenkonflikt. Nyligen har sjön Yxern varit föremål för en stor debatt. Svartån och Roxen är andra exempel.

– Vi har många vattenkraftverk och jag tror att vatten är något som berör människor, säger Rebecka Hovenberg (MP), ordförande Tekniska Verken.

VATTENKONFLIKTER

”Behöver nya riktlinjer”

Men den politiska oppositionen i Linköping anser att direktiven och riktlinjerna från politikerna måste skrivas om så att Tekniska Verken inte hamnar i den här situationen igen.

– Man måste ta social hänsyn. Det räcker inte med bra naturvård och ekonomiska krav, man måste också kommunicera med sin omvärld. Det är så sorgligt att enskilda människor kommer i kläm, säger Lars Viking (C), kommunfullmäktige i Linköping.

– Det står i de generella ägardirektiven att alla bolagen ska ta hänsyn till sociala aspekter och det anser jag att Tekniska Verken gör, säger Rebecka Hovenberg (MP), ordförande Tekniska Verken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VATTENKONFLIKTER

Mer i ämnet