Foto: SVT

Telefonrutiner ändras efter sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på den vårdcentral i Linköping som drabbats av telefonsabotage är just nu hårt belastad.

–Om man har möjlighet att vänta till nästa vecka med sitt vårdbehov, så är vi tacksamma om man kan göra det, säger Tomas Samuelsson, tf säkerhetschef, region Östergötland.

Det är en okänd person som har ringt till vårdcentralen i Ryd i Linköping upprepade gånger och på så sätt blockerat telefonkön.

Det handlar om uppemot 200 telefonsamtal sedan mitten av förra veckan.

Linköping

För att komma åt sabotören har region Östergötland fått ändra telefonrutinerna, vilket samtidigt gör det svårare för patienterna att komma fram.

– Vi har vidtagit vissa säkerhetsåtgärder som gör det svårare att komma fram. Det går inte längre att bli uppringd utan nu måste den som ringer vänta kvar i telefonen, säger Tomas Samuelsson.

Fyllt telefonkön

Den eller de personer som har ringt alla sabotagesamtal har nämligen använt sig av servicen att bli uppringd och på så sätt fyllt hela kön så att inga patienter har kunnat komma in.

Konsekvensen av de ändrade säkerhetsrutinerna gör nu att även patienter och personal blir lidande.

– Det blir ju en ökad belastning på de som tar emot samtalen.

Region Östergötland uppmanar ändå patienterna att ringa i första läget, men vädjar samtidigt:

– Den som har möjlighet att vänta till nästa vecka med sitt vårdbehov, då är vi tacksamma om man kan göra det, säger Tomas Samuelsson, tf säkerhetschef, region Östergötland.

Undrar vad detta står för

Han berättar också om oron bland personalen.

– Det är klart att det är oroligt att vara personal när man vill hjälpa patienter och så måste man ägna tankar åt sånt här. Man undrar vad det här står för, säger Tomas Samuelsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet