Theodor Engström, 33, misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: TT/ExpoVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt för Visbymordet medger terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby i juli medger ansvar för misstankarna om terroristbrott. Det framkom under en omhäktningsförhandling i Gotlands tingsrätt på tisdagen.

Kammaråklagare Henrik Olin säger till SVT Nyheter Öst att han har begärt förlängd åtalstid gällande förundersökningen om mordet på Ing-Marie Wieselgren.

– Ja det stämmer, från den 19 augusti till den 15 september, säger Henrik Olin.

Mannen blir kvar i häktet

Idag under omhäktningsförhandlingen togs beslut om att den misstänkte, Theodor Engström, blir kvar i häktet. Mannen misstänks förutom för terroristbrott genom mord även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

– Mannen hade inga invändningar mot häktningen. Han uttryckte innan dörrarna stängdes att han underkastar sig ansvar, att han på sannolika skäl är misstänkt för brotten, säger Henrik Olin.

Hade allvarlig psykisk störning

En rättspsykiatrisk undersökning visar att den misstänkte var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Han hade även samma störning när undersökningen genomfördes.

Knivattacken skedde vid 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen. Wieselgren fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen. Han har tidigare erkänt att han dödat Wieselgren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ing-Marie Wieselgren deltog ofta i media. Se några av gångerna hon medverkat i SVT i videon. Foto: SVT

Ett terroristbrott är ett brott som begås med syftet att skrämma befolkningen eller en grupp människor. För att en gärning ska anses vara ett terroristbrott ska den allvarligt kunna skada till exempel en stat och kunna utgöra en svår påfrestning på samhället.

Källa: Brottsoffermyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet
Theodor Engström, 33, misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: TT/Expo
Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var mannen allvarligt psykiskt sjuk vid mordtillfället. Foto: Karl Melander/TT