Foto: arkivbild

Tiggarnas bostäder säljs

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års bråk med kommunen så har fastighetsägaren Thomas Gruber fått nog. Idag har fastigheten i Fivelstad sålts och imorgon säljs den intill Folkets Hus i Motala.

Det är hos Thomas Gruber de flesta av Östergötlands tiggare har bott de senaste åren. Runt 150 bulgarer har han haft i sina fastigheter.  Nu har han sålt.

– För att jag är trött på tjafset, kommunen har ju satt varenda tillgänglig person på att jaga mig, det är inte värt det, säget Thomas Gruber.

Han hade till att börja en hel rad med husvagnar intill fastigheten i Fivelstad, men kommunen kallade det för olaglig campingverksamhet och Gruber fick då flytta husvagnarna in till Motala istället, många har stått intill fastigheten på Östermalmsgatan 102.

Fastigheten i Fivelstad

Fivelstadfastigheten dömdes sedan ut för att den var i för dåligt skick. Den klassades som obebolig, med fukt och mögel. Trots att hyresgästerna trivdes så fick dom flytta ut i augusti annars skulle Gruber få betala vite på 150.000 kronor.

Idag har fastigheten sålts till ett par Linköpingsbor.

Huset på Östermalmsgatan och husvagnarna intill dömdes också ut i somras. Där skrevs vitet till 50.000 kronor per dag om inte hyresgästerna kördes ut. Den fastigheten säljs enligt Gruber imorgon till ett fastighetsbolag som ska rusta upp lägenheterna.

Thomas Gruber berättar att han efter det bara har två  fastigheter kvar i Motala, en som han ska sälja och där han har en köpare på gång, samt en som han ska bo i.

Fastigheten på Östermalmsgatan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.