Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad är ett biotopskyddsområde? Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stenmurar, våtmarker och åkerholmar – viktiga livsmiljöer ska bevaras

Publicerad

Stenmurar, vattendrag och åkerholmar. De är alla viktiga livsmiljöer för hotade arter och djur. Den här veckan inleder Länsstyrelsen i Östergötland ett mera aktivt sätt att kontrollera att just de här biotoperna bevaras.

– Det handlar om livsmiljöer för många djur och växter som har det väldigt tufft i vårt hårt brukade odlingslandskap, det vill säga att de ställen som de lever och verkar på har försvunnit när man odlat upp marken. Det finns ganska få miljöer kvar så det är viktigt att de sparas, säger Ulrika Larsson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Ulrika Larsson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen, är ute och kontrollerar livsmiljöer som är värda att bevara. Foto: SVT

Viktig ekosystemtjänst

Om en speciell livsmiljö tas bort måste markägaren enligt miljöbalken återställa den. På kort sikt kanske det kan tyckas som en bra idé att ta bort ett stenröse eller en åkerholme, men på lång sikt är det inte bra – varken för ekosystemet eller för lantbruket.

– I och med att det kan leva djur och växter på de här åkerholmarna, till exempel pollinerande insekter, så är det ju en jätteviktig ekosystemtjänst som både lantbrukaren och samhället i stort har nytta av, säger Ulrika Larsson.

Vad är ett biotopskyddsområde? Se klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer