Foto: /teckning: Robert Andersson, SVT

Tingsrätten: Mamman vållade Esmeraldas död

Uppdaterad
Publicerad

Igår var det den sista rättegångsdagen i Esmeralda-fallet. Idag kom tingsrättens beslut. Mamman ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och man anser att det framkommit övertygande bevisning för att mamman av oaktsamhet vållat flickans död.

Det var i januari som treåriga flickan Esmeralda hittades död i sitt hem i Norrköping. Båda föräldrarna greps och misstänktes tidigt, men i februari avled pappan, under oklara omständigheter, i häktet. Under två veckor har rättegången mot mamman hållits. Hon misstänks för mord i första hand och för grovt vållande till annans död i andra hand.

Ska genomgå undersökning

Nu har tingsrättens beslut kommit. Norrköpings tingsrätt bedömer att det finns skäl att förordna om rättpsykiatrisk undersökning av mamman. Det med syftet att kunna bedöma om det finns medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård.

Treåriga Esmeraldas död

Undersökningen ska enligt beslutet redovisas inom fyra veckor.

Men enligt tingsrätten ska undersökningen inte omfatta förutsättningar för att överlämna mamman till rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning, alltså blir straffet troligtvis tidsbestämt.

Blir kvar i häkte

På grund av risken för att mamman avviker ska hon enligt tingsrätten stanna i häkte tills annat meddelas. När resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen är klar kommer tingsrätten att hålla fortsätt huvudförhandling.

Övertygande bevisning

Enligt tingsrätten har det under förhandlingen framkommit övertygande bevisning om att mamman av oaktsamhet vållat Esmeraldas död genom att inte omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller att ta henne till sjukhus när hon blev skadad. Tingsrätten säger även att det finns övertygande bevisning för att mamman att hon gjort sig skyldig till de narkotikabrott hon åtalades för.

I ett pressmeddelande förtydligare Norrköpings tingsrätt att de inte finns övertygande bevisning om att mamman tillsammans med pappan uppsåtligen misshandlat och dödat Esmeralda. Det har inte heller bevisats att hon uppsåtligen försatt Esmeralda och lillebrodern i vanmakt genom att ge dem narkotiska preparat, enligt tingsrätten.

Man menar inte heller att det finns övertygande bevis för att mamman begått eller främjat brott mot griftefriden.

Via Åklagarmyndighetens presstjänst meddelar kammaråklagare Anna Lander att hon inte kommer att kommentera domstolens beslut innan en dom fallit.

Här nedan kan du se en video med bakgrunden till det mycket uppmärksammade fallet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet