Det brinner på Östgötateaterns vind. Foto: Niklas Luks

Östgötateatern i brand

Uppdaterad
Publicerad

Östgötateatern i Norrköping står i brand och tiotusentals personer blev strömlösa i Östergötland efter ett kraftigt åskväder som drog förbi under natten.

Strax efter kl 04 startade en brand i ett vindsutrymme hos Östgötateatern på Slottsgatan i Norrköping. Räddningstjänsten gick ut och uppmanade allmänheten att stänga dörrar och ventilation. Röklukten spred sig snabbt över staden.

– Vi har 20 man på plats och branden är inte hundra under kontroll ännu, säger Stefan Hagdahl, inre befäl hos Räddningstjänsten Östra Götaland vid klockan 06.10.

Branden på Östgötateatern

Tygförråd i branddrabbad del

Räddningstjänsten meddelar strax efter klockan 08.30 att det inte längre brinner med öppna lågor och att det förekommer glödbränder i tak och väggar.

Strax efter klockan 10 meddelar räddningstjänsten att man har branden under kontroll. Prognosen är att släckningsarbetet kommer att pågå fram till klockan 12.

Förutom brandskadorna kan man räkna med att fastigheten får skador av röken och släckvattnet. Polisen rubricerar initialt ärendet som mordbrand, men det gör man alltid i sådana här fall där människor kunde ha kommit till skada. Polisens tekniker kommer att påbörja sina undersökningar så snart som det har svalnat.

”Vår scenografi är intakt”

Enligt uppgifter till SVT har administration och teknik sina utrymmen i den branddrabbade delen av teatern. Det ska också ligga ett tygförråd i den delen.

– Vi gör ju Faust II, så jag vet inte om det här är ett gudomligt eller diaboliskt ingripande från högre makter. Har vi tur blir det som planerat ändå, säger teaterchefen Nils Poletti till SVT.

– Vår scenografi är intakt. Salongen är fylld med rök, men det går att åtgärda. Vi har gott hopp om att kunna ha premiär, säger Pia Kronqvist, vd för Scenkonstbolaget där Östgötateatern ingår.

Ingen prognos

Vid klockan 11.00 var 79 hushåll i Norrköpings kommun strömlösa enligt Eons avbrottskarta, 200 i Söderköping, 65 i Valdemarsvik och 24 i Åtvidaberg.

Det finns ingen prognos för när elen kan vara tillbaka hos alla kunder.

Stora delar av centrala Norrköping fick strömmen tillbaka vid klockan 04.30.

Som mest var upp emot 40 000 hushåll i Östergötland utan el i natt. Räddningstjänsten fick sammanlagt åka ut på ungefär 50 larm i samband med ovädret.

Många blixtar

När det var som intensivast slog det ner mellan 600 och 700 blixtar i Östergötland under två timmar på natten.

– Man kan säga att det är mycket. Det är ett kraftigt oväder, lite mer än vanligt, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI till TT.

Fakta: Östgötateatern

  • Är Sveriges största regionteater med teaterhus både i Norrköping och Linköping.
  • Linköpings teaterhus är mindre och invigdes 1903.
  • Stora teatern i Norrköping är större och invigdes den 24 februari 1908.
  • Byggnaderna är i jugendstil och ritades av arkitekten Axel Anderberg.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Östgötateatern

Mer i ämnet