Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tjuvfisket av kräftor i Vättern minskar

Publicerad
Stöld av kräftburar och olovligt fiske av kräftor har minskat något i Vättern i år. Det konstaterar Michael Bergström, fisketillsyningsman vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Den här helgen är den sista som kräftfiske är tillåtet i bland annat Vättern. Länstyrelsen och polisen har bevakat fiskevattnet under samtliga fem veckor som fiske varit tillåtet . Och Michael Bergström ser redan nu en minskning av både stölder av redskap och tjuvfiske av kräftor.

– Vi kom på ett gäng förra året som både stal redskap och kräftor och vi tror att det avskräckt liknande gäng att agera i Vättern i år, säger han.

Allmänheten får fiska fem helger efter den 8 augusti. Yrkesfiskarna fiskar under vardagarna. Totalt får allmänheten fiska med sex burar. Inte mer – för då riskerar tillgången av kräftor att påverkas negativt.

– Efterfrågan är stor. Och priset är högt, säger Michael Bergström.

Uppköpare fick kalla fötter

Att tjuvfisket trots det minskat något tror han också kan bero på att den som tidigare köpt olovligt fiskade kräftor kan ha fått kalla fötter efter att länstyrelsen förra året kom på ett gäng tjuvfiskare.

– Ryktet sprider sig snabbt i den här branschen, säger han.

Länsstyrelsen har tidigare i år uppmanat allmänheten att vara observanta var kräftorna de köper kommer ifrån.

– Det kan också bidra till årets något positivare resultat, säger Michael Bergström, fisketillsynsman vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer