Stridsvagn 122 på Tofta skjutfält på Gotland Foto: Anders Wiklund/TT

Region Gotland säger nej till utökade skjutningar på Tofta

Publicerad

Försvarsmakten har ansökt om ett miljöstillstånd för att fortsätta och utöka skjut- och övningsverksamheten på Tofta skjutfält.
Men regionstyrelsen på Gotland vill nu att ansökan avslås.

Anledningen är att området runt Tofta just nu är ett av de mest attraktiva för att bygga nytt.

Därför tycker regionstyrelsen inte att det är lämpligt att Försvarsmakten utövar mer skjutningar och övningar än vad man gör idag.

– Tyvärr går det inte att överblicka vilka konsekvenser verksamheten på Tofta skjutfält kommer att få för bland annat möjligheten att bo och bygga i ett av Gotlands mest expansiva områden, säger regionstyrelsens vice ordförande Filip Reinhag (S), i ett uttalande.

Ansökan från Försvarsmakten gäller inte bara övningsverksamhet för det nya regementet på Gotland, utan också för andra förband.

– Frågan är inte för eller emot Försvarsmakten, eller för eller emot Tofta skjutfält. Det handlar om vilken påverkan övningsverksamheten ska få ha på de omgivande områdena, säger Filip Reinhag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet