Se hur mycket skräp Thomas Johansson samlade på 100 meter. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Thomas städar våra stränder – så mycket hittar han på 100 meter

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen 21 september var det strandens dag och International Coastal Cleanup Day. SVT träffade Thomas Johansson som har samlat skräp längs vår kust i över fyra år.

En tidig morgon möter vi Thomas Johansson längs strandkanten på Bråviken utanför Norrköping. I handen bär hand en kasse full med skräp.

– Det här hittade jag nu bara på hundra meter, medans jag gick här och väntade på dig, säger han.

Så vad har du hittat?

– Det mesta är av plast. Det är PET-flaskor, plastpåsar, tändare, snusburkar, sugrör, frigolit och andra olika förpackningar, säger Thomas.

”Vi behöver vara fler”

För drygt fyra år sedan startade han på allvar att samla skräp. Thomas är en inbiten seglare och när han en vårdag besökte en vacker ö i skärgården så tog han upp några PET-flaskor.

– Sen sprang jag på några plastdunkar, och efter några meter till så hittade jag ännu mer. Det syns ju inte att jag har plockat skräp här –  vi behöver vara fler, tänkte jag.

Allt fler miljömedvetna

Efter det så startade Thomas en grupp på sociala medier. Syftet var att fler kunde hjälpa till, och genom att lägga ut bilder visualisera var det blir rent längs våra stränder.

– Från början var intresset ganska svalt, men under de senaste åren har problemet med all plast i havet visats allt mer i media, och på sociala medier hashtaggar många ”plogging” och så vidare, så medvetandet hos folk har ökat dramatiskt, säger han.

Vad är det mest konstiga och spektakulära som Thomas Johansson har hittat genom åren?

Se svaret i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.