Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Britt-Louise Viklund lyfter den rådande tystnadskulturen som en av de största utmaningarna i denna typ av rättegång. Foto: Jonathan Engberg/SVT

Tonåring sköts i huvudet – rättegång inleds

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången där en man i 20-årsåldern står åtalad misstänkt för försök till mord alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott, efter att ha avfyrat ett licenspliktigt skjutvapen mot en man i 17-årsåldern.

Det var den 3 november vid 18-tiden som polisen larmades till ett hotell i Linköping, där en 17-åring skottskadats. Rättegången som idag inleddes i Linköpings tingsrätt väntas pågå i tre dagar, med en fjärde dag som extradag.

Pekar ut skytten

Linköping

Den åtalade mannen, som suttit häktad sedan i slutet av november, har tidigare i förhör nekat till brott och under dagens förhandling menar försvaret att målsägande ska ha skjutit sig själv av misstag. Även målsägande ska ha sagt det i tidigare förhör.

Det är en berättelse som dock har ändrats och idag pekar 17-åringen ut den 22-åriga mannen som skytten, men vidhåller att det var en olyckshändelse.

Tidigare dömd

Bägge är sedan tidigare bekanta med varandra. Den misstänkte mannen är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och hot mot tjänsteman. Han ska också varit närvarande vid mordet i Skäggetorps centrum i augusti i fjol. Efter det ska han, enligt egna uppgifter, lämnat det kriminella nätverk han var medlem i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet