Foto: SVT

Totalförsvarsövning på Gotland avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Igår avslutades den totalförsvarsövning som bland andra Region Gotland, länsstyrelsen, försvarsmakten, och polisen genomfört under två dagar.

– Vi har ju inte övat ”skärpt beredskap” under flera år, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör hos Länsstyrelsen Gotland.

Övningen har planerats i ett års tid och cirka 150 personer har varit inblandade. Merparten är myndighetsanställda, men också frivilliga försvarsorganisationer som Röda korset har deltagit.

– Vi har tidigare övat på kris och större samhällsstörningar. Men skärpt beredskap har vi inte övat, så det är klart att vi har lärt oss saker, säger Kicki Scheller.

Gotland

Scenariot: Kraftiga oväder och strömavbrott

Scenariot under övningen har bland annat handlat om att Gotland blivit utsatt för kraftiga oväder med strömavbrott som följd. Det har också handlat om att båtflyktingar kommer till ön samtidigt som oidentifierade fartyg funnits utanför kusten. Något som gjort att regeringen fattat beslut om höjd beredskap.

I det läget blir länsstyrelsen högsta civila beslutande myndighet, och en rad lagar träder i kraft. Det handlar om uppåt 25 lagar som man då måste ha kolla på berättar Kicki Scheller. Under övningen har man till exempel hanterat ransonering.

– I krig eller högsta beredskap kan det vara så att inte alla kan få drivmedel. Då måste vi tillsammans med försvarsmakten prioritera vem som ska få, säger hon.

En nyttig förberedelse

I december 2017 beslutade regeringen att Gotland blir ett pilotlän för hur ett modernt totalförsvar ska byggas upp i landet. Övningen som nu genomförts är en nyttig förberedelse för andra övningar som kommer framöver.

– Vi som har övat nu har en väldigt bra grund att stå på inför år 2020 då det kommer en totalförsvarsövning där Gotland kommer att övas vid flera tillfällen, säger Kicki Scheller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet