Henrik Larsson från Trafikverket berättar mer i klippet. Foto: SVT Christian Zetterdahl

Tågtrafiken avstängd när nya järnvägsbroar ska på plats

Uppdaterad
Publicerad

Med start tisdag kopplas den nya godsjärnvägen kardonbanan och två nya järnvägsbroar över E4:an ihop med Södra stambanan. Enligt Trafikverket kommer tågtrafiken mellan Norrköping och Katrineholm  och Nyköpingsbanan att vara avstängd.

Vid Åby har Trafikverket byggt en ny godsjärnväg och två nya järnvägsbroar över E4:an. Kardonbanan är en ny godsjärnväg som ansluter till Södra stambanan vid Åby och leder till Norrköpings hamn.

– Syftet med att bygga Kardonbanan är att effektivisera hanteringen av gods och öka andelen gods som fraktas på järnväg. Inkopplingen är en viktig och kritisk milstolpe för att godstågen ska kunna trafikera banan i början på nästa år, säger Youssef Hassib, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Norrköping
Trafiken påverkas när Trafikverket utförarbeten med kardonbanan. Foto: Trafikverket.

Nya broar

Samtidigt som Trafikverket kopplar in Kardonbanan så kommer man även att koppla på två nya järnvägsbroar över E4:an.

– Järnvägsbron för Södra stambanan över E4:an mellan Åby och Norrköping är gammal och sliten, därför ersätter vi den med två nya broar. Två järnvägsbroar ger en kvalitetshöjning för tågoperatörerna som använder vår anläggning, säger Youssef Hassib.

Arbetet kommer att leda till förändringar.

– Tåg kommer att gå annan väg, ställas in eller ersättas av buss. Har man köpt en tågresa har man fått information om vad som gäller. Till exempel kör Malmötåget över Hallsberg istället. Det blir en extra restid på ungefär 40 minuter, säger Stephan Ray

E4:an påverkas senare

Med start vecka 45 kommer arbetet även att ha  påverkan på den bilburna trafiken på E4.

– Vi kommer att ha två körfält stängda och två öppna med begränsad hastigheter som följd. Vi gör det här för att det kommer att pågå arbeten vid södra stambanan, säger Youssef Hassib till SVT Nyheter Öst.

Så påverkas trafiken

• Tågtrafiken på Nyköpingsbanan kommer att vara avstängd från tisdagen 27/10 till söndagen den 1/11.

• Trafikverket hänvisar till tågbolagen. Enligt SJ kommer tågen gå en annan väg, ersättas med buss eller ställas in på sträckan.

• Från söndagen 1/11 kl. 05.00 till torsdagen 5/11 kl. 05.00 kommer ett spår att vara öppet för trafik på Södra stambanan, och då öppnas även banan mot Nyköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet