Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet förklarar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, hur myndigheten resonerar. Foto: SVT/Kerstin EricssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trafikverket föreslår statligt ägda Gotlandsfärjor

Uppdaterad
Publicerad

I en rapport till regeringen föreslår Trafikverket att staten bör ha egna fartyg till trafiken till och från Gotland.

Förslaget skulle innebära att staten äger färjorna, men att driften av trafiken upphandlas, en lösning som ”ger ökad möjlighet till konkurrens och bedöms ge lägre kostnader för staten.”

Trafikverket föreslår Sjöfartsverket som den myndighet som ska sköta verksamheten.

– Utifrån att Sjöfartsverket redan idag har en stor rederiverksamhet och hanterar ett flertal fartygstyper, bedömer vi att deras förmåga är något bättre än Trafikverkets. De får i så fall ansvar för design, byggnation och förvaltning av fartygen. För att gå vidare med att byta modell behövs ett regeringsbeslut, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Statligt ägda fartyg till Gotland är dock inget som kommer att bli verklighet i närtid. Den upphandling av trafiken som är planerad till nästa trafikperiods början, år 2027, kommer inte att påverkas. Det är först därefter som staten skulle hinna etablera ett eget rederi och införskaffa fartyg.

Upphandlingen av färjetrafik till Gotland har sedan starten på 70-talet präglats av ytterst begränsad konkurrens bland anbudsgivare. Statens kostnader för Gotlandstrafiken har också ökat under senare år. Regeringen har med detta som grund gett Trafikverket i uppdrag att utreda fyra modeller för ägande och drift av fartyg:

1. Sammanhållen upphandling av fartyg och drift inklusive eventuella garantier.

2. Statligt ägda fartyg och upphandlad drift

3. Statligt hyrda fartyg och upphandlad drift

4. Gotlandstrafiken helt i statlig regi

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet