Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vännerbergabro över Göta Kanal Foto: SVT

Byalaget i Söderköping fortsätter att strida om väg 801

Publicerad

En konflikt mellan ett byalag och Trafikverket om skötseln av en landsväg utanför Söderköping har nu pågått i nära tre år. Trafikverkets uppfattning är klar, vägen ska bli enskild och underhållet ska skötas av de boende. Byalagets uppfattningen är lika klar. Vägen ska inte vara enskild, den ska skötas och underhållas av staten.

Om nu byalaget och de som bor längs vägen tvingas ta över ansvaret för den fem kilometer långa vägen så anar byalaget att de också kommer att bli tvungna att ta ta över skötsel och reparationer av bron över Göta kanal som vägen går över.

– Om vägen är enskild så finns det en spännande paragraf i väglagen, paragraf 32. Den säger att, inom ett år efter att vägen har blivit enskild får man ta bort lös egendom, det vill säga bron. Det här är deras planer, det är alldeles uppenbart, säger ordförande i Drothem byalag Ingegerd Edman.

Ansvar för väghållningen på bron

Nu skriver Trafikverket, som inte vill ställa upp på en intervju framför kameran, så här:

”En vägsamfällighet bedöms inte ha de ekonomiska förutsättningarna att ta ansvar för bron. Trafikverkets ledningsgrupp tog då initiativ till att behålla det vattenrättsliga ansvaret för bron. Däremot kommer ansvaret för väghållningen, till exempel snöröjning på bron, att hamna hos den nya väghållaren.”

Den tänkta förbifarten runt Söderköping och väg 801 med bron över Göta Kanal

Fått olika besked

Men byalaget låter sig inte blidkas. Man litar inte på Trafikverket. Vattenrättsligt ansvar menar de inte gäller dyrbara reparationer. 

– Det har varit många olika varianter. Bron kvar, Trafikverket tar över en del av bron, de tar över en mindre del av bron, så här fram och tillbaka. Det är ett spel för gallerierna, säger Hans Edman i Drothem byalag.

Om bron tas bort så att det inte längre går att använda vägen som genomfart så kommer det att innebära stora bekymmer för de boende längs vägen och de över 50 företag som finns där, menar byalaget.

– Det är alldeles uppenbart att planerna är att bron ska bort, säger ordföranden i Drothem byalag, Ingegerd Edman.

Ingen vill ta ansvar för bron

Den uppfattningen menar byalaget härrör sig till ett mail från Trafikverket till Söderköpings kommun där det står, ”För Trafikverket kvarstår en utrivning av bron om ingen annan lämplig anmäler sitt intresse”. Men varken kommunen eller Göta kanalbolaget är intresserade.

– Det här innebär att Trafikverket har kört med en dold agenda, säger Ingegerd Edman, ordförande i Drothem byalag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet