Fåröbor har under många år efterfrågat en cykelled. Under 2022 ska Trafikverket utreda möjligheterna till en sådan. Foto: SVT

Trafikverket ska utreda om en cykelväg på Fårö kan bli verklighet

Publicerad

I minst 20 år har Fåröbor efterfrågat en cykelled på ön. Nu görs återigen en namninsamling.

– Det är ett under att ingen har blivit allvarligt skadad, säger Ann Lindgren som är ordförande för Fårö framtid.

Enligt preliminära uppgifter ska Trafikverket under hösten utse en projektledare som i samarbete med Region Gotland ska utreda möjligheterna för en cykelled på Fårö. Utredningen beräknas starta i början av 2022.

– Det är ett under att ingen har blivit allvarligt skadad. När regionen vill ha besökare till Gotland måste man ta ansvar för att ordna trygghet och säkerhet, säger Ann Lindgren som är ordförande för föreningen Fårö framtid.

Föreningen har också dragit igång en namninsamling som hittills har över 400 underskrifter.

Trafikverket (dåvarande Vägverket) gjorde redan 2001 en förstudie kring möjligheterna för en gång- och cykelled på Fårö. Förslag till beslut var att genomföra bygget, men vad som hände sedan är oklart.

I videon ovan hör du David Ruthström som håller i namninsamlingen om varför en cykelväg behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.