Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig Transportforum och bygge av elväg på Gotland. Foto: VTI och Patrik Widegren/SVT

Transportforum kör digitalt i år

Publicerad

Transportforum arrangeras av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, och hålls årligen i Linköping. I år blir det dock inga fysiska möten utan hela forumet hålls digitalt på grund av coronapandemin.

– Bara inledningssessionen sker på plats i Linköping, men från en studio. Infrastrukturministern (Tomas Eneroth (S)) är med från en studio i Stockholm, säger Transportforums pressansvariga Eva-Mari Löfqvist.

Coronakrisen

Forumet hålls i år för 38:e gången och pågår 13-14 januari. Konferensen vänder sig till såväl offentliga som privata aktörer inom transport och infrastruktur i Sverige. Sessionerna sker i år via internet. Årets inledningstema är ”Coronakrisens påverkan på staden”.

– Vi har ett digert program: Alltfrån drönare, där det händer mycket nu, till kollektivtrafik. Där har det ju också skett mycket och rörelsemönstren har förändrats i och med pandemin.

Lägre deltagarantal

Eftersom konferensen är digital får även montrarna bli digitala. Alla transportmyndigheters generaldirektörer ska ha vad de kallar för en gd-monter.

Några ämnen som tas upp i år är: Planering för säker gång och cykling samt elektrifiering av den tunga vägtrafiken.

Mängden deltagare är nästan halverad i år, 800 anmälda hittills, jämfört med fjolårets 1 500.

– Vi är inte uppe i det antal deltagare som det brukar vara, men vi är glada över att det ändå är så pass många och det har trillat in 100 anmälningar bara sedan igår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet