Tre av fyra företag brister i att förebygga farligt damm

Uppdaterad
Publicerad

750 arbetsplatser i landet har kontrollerats när det gäller hanteringen av farligt kvartsdamm. Närmare tre av fyra arbetsplatser brister i hanteringen, visar Arbetsmiljöverkets granskning.

Vanligast är bristfälliga riskbedömningar och åtgärdsplaner, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är allvarligt att så många företag inte följer regelverket och därmed utsätter sin personal för onödiga risker för ohälsa, säger Fredrik Hedlund, nationell projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket.

”Kan drabbas av ohälsa”

Personer som exponeras för farligt kvartsdamm dagligen, i sitt arbete kan drabbas av ohälsa och allvarliga sjukdomar som stendammslunga, KOL och lungcancer och i slutet av 2015 ändrades föreskrifterna om kvarts- och stendamm i arbetsmiljön.

– Arbete med kvartshaltigt material, som finns på arbetsplatsen där sten krossas eller sågas, ska vara säkert och tryggt för personalen. Därför är det viktigt att undersöka hur föreskrifter följs i praktiken, säger Fredrik Hedlund.

Från november fram till oktober 2016 har verksamheter som arbetar med berg, sten och utvinning av mineral, som tillexempel stenhuggeri och tunnelarbete inspekterats.

Åtgärder mot farligt damm ska dokumenteras

De nya föreskrifterna innebär att arbetsgivaren ska undersöka risker och vidta åtgärder för att förhindra att arbetstagare exponeras för farligt kvartsdamm. Riskbedömningen skall göras innan arbetet sätter igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.