Foto: Stefan Jerrevång/TT

Tre av tio husvagnar i Östergötland underkändes

Publicerad

Under rådande pandemi är det allt fler som hemestrar. SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om ett ökat tryck på bokningen av campingplatser i Östergötland. Samtidigt visar statistik från Bilprovningen att många husvagnar underkänns vid besiktning.

Under 2020 kontrollbesiktade Bilprovningen cirka 28 000 husvagnar. Totalt underkändes tre av tio husvagnar (28,7 procent). Högsta andelen underkända husvagnar hade Stockholms län med 43,3 procent. Lägsta andelen underkända hade Gotlands län med 20 procent.

– Många husvagnar står stilla på en fast plats under stora delar av året, så det är bra om du provar att köra en liten sväng innan besiktningen, säger Mikael Halldin, stationschef vid Bilprovningen i Östergötland.

Vanligast med fel på bromsar

I Östergötland underkändes 29,5 % av husvagnarna, där 18,6% blev underkända med krav på efterkontroll. Brister i bromsarna var det vanligaste felet bland husvagnar.

– Ja, det är framför allt bromsar och belysningen som många blir underkända på. Många gånger handlar det om slarv från ägarna och det är ju enkelt att själv gå runt husvagnen och kolla belysningen, så slipper man onödiga anmärkningar, säger Mikael Halldin. 

När det gäller husbilar är de vanligaste bristen fel på komponenter i kommunikationssystemet som strålkastare och lyktor. I Östergötlands län underkändes förra året 31,7% av husbilarna, där 11,7% blev underkända med krav på efterkontroll.

Vi har tidigare berättat om det ökade intresset för att campa i sommar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Stenberg, som driver två campingplatser i Söderköping, berättar om det ökade intresset för att campa i sommar. Foto: Erika Landt/SVT//Christine Olsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer