Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ana Tronholm, forskare vid Göteborgs universitet berättar i klippet varför hon vill att privatpersoner rapporterar in när de ser algblomning. Foto: Niclas Engene/Source: Copernicus

Tre frågor om: Forskare vill ha dina algrapporter

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan väntas högsommarvärme i hela landet och temperaturer uppemot 30 grader. Det innebär att det finns en risk för nya algblomningar. Nu uppmanas privatpersoner rapporterar in algblomning från Sveriges kust.

Ana Tron är forskare på Göteborgs universitet och hon driver projektet Algal Blooms Sweden – där hon uppmanar privatpersoner som upptäcker algblomningar längs Sveriges kust att rapportera in. Som algspanare går du in på länsstyrelsens hemsida och uppger ditt telefonnummer. Då skickas en länk där du fyller i platsen och bilder på algblomningen.

Rapporterna från allmänheten kombineras med data från SMHI och satellitbilder. Målet är att följa mönster av algblomningar och utveckla en digital tjänst som med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning kan förutsäga var cyanobakterierna kommer att dyka upp.

– Det är en otrolig kraft i att allmänheten bidrar. Det är ovärderligt med allt som folk ser när de är ute och åker båt, badar eller fiskar, säger Ana Tronholm.

Förväntas bli mer

Med klimatförändringarna förväntas algblomningen att vara mer frekvent och framträdande i Östersjön.

Se och hör mer i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.