Jan Gustafsson, Eva Granlund och Mikael Viklander medverkade i dokumentären ”Tre världar i Motala” från 1978. Foto: SVT

Nu möts de igen – 40 år efter tv-programmet

Uppdaterad
Publicerad

”Tre världar i Motala” hette ett program som sändes på tv 1978. SVT ville visa upp vilka olika världar som svenska ungdomar levde i och hur starka klassgränserna var i samhället.

Vi sökte rätt på några av ungdomarna 40 år senare, för att undersöka om deras liv blev som de hade tänkt sig.

När SVT besökte Motala för exakt 40 år sedan och frågade 18-åringarna om deras framtid så var det lite tvärtom mot hur det är idag. Ungdomarna som inte pluggade hade framtidsplanerna rätt klara, medan de som läste teoretiska linjer inte alls var lika klara, med vad de ville göra i framtiden.

Olika samhällsklasser

Programmet speglade också de klasskillnader som fanns på 70-talet i Sverige. Ungdomarna umgicks i skilda grupperingar. Några gick på teoretiska gymnasielinjer, andra valde verkstadsutbildningen.

Vi sammanförde några av de medverkande ungdomarna för att låta dem se om tv-programmet – ett program de inte sett på 40 år.

DEL 1: Vi träffar Jan, Eva och Mikael som medverkade i ”Tre världar i Motala”.

DEL 2: Hur blev livet? Jan, Eva och Mikael tittar på dokumentären – 40 år senare.

DEL 3: Vi besöker Motala för att prata med dagens ungdomar.

DEL 4: Tre ungdomar tittar på programmet.

Se här hela dokumentären i programmet Studio S från 1978.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.