Foto: Mikko Lindskog/SVT

3-åriga Esmeralda dog hemma – nu åtalas mamman för mord

Uppdaterad
Publicerad

I januari hittades den treåriga flickan Esmeralda död i sitt hem i Norrköping. Nu åtalas mamman för mord.

Kammaråklagare Anna Lander lämnade i dag in stämningsansökan och förundersökningsprotokoll till Norrköpings tingsrätt.

Enligt åklagaren så har mamman begått mordet ”tillsammans och i samförstånd med annan”, det vill säga den avlidne pappan.

Åklagare Lander skriver i stämningsansökan att mamman ”har i vart fall genom underlåtenhet att ingripa för att skydda henne från utövat våld och förgiftning/tillstånd av vanmakt och genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus när hon var skadad berövat Esmeralda livet”.

Lindade in och gömde kroppen

Förutom mord anklagas mamman för två fall av synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden, samt narkotikabrott.

De bägge åtalspunkterna om synnerligen grov misshandeln handlar om att föräldrarna ska ha drogat både Esmeralda och hennes ettåriga lillebror.

Att mamman åtalas för griftefridsbrott beror på att flickans kropp lindats in och gömts undan i barnkammaren under två dagar innan polisen larmades av en närstående. 

Åklagarens ansvarsyrkande i andra hand är att mamman ska åtalas för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

I dåligt psykiskt skick

Mamman, som är i 40-årsåldern, släpptes ur häkte av Norrköpings tingsrätt den 13 mars. Åklagaren överklagade beslutet och mamman omhäktades av hovrätten den 16 mars.

Sedan dess har hon varit intagen och fått vård på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Mamman har hela tiden nekat till brott.

Pappan dog i häktet

Esmeralda hade varit placerad i familjehem sedan födseln våren 2016. Efter en dom i kammarrätten fick de biologiska föräldrarna tillbaka flickan våren 2019.

Det var den 30 januari i år som treåriga Esmeralda hittades efter att ha legat död i mer än ett dygn i hemmet. Flickans föräldrar greps och häktades sedan misstänkta för att genom oaktsamhet orsakat flickans död.

Söndagen den 16 februari hittades pappan död i häktet av oklar orsak, ett ärende som är under utredning av Kriminalvården och polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet