– Många A-traktorer uppfyller inte kraven, säger Dennis Örnborg, som jobbar mycket med trafik hos Polisen. Foto: SVT arkiv

Polisen: Trimmade A-traktorer blir allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Östergötland säger att problemet med A-traktorer som går för fort har blivit större. Efter helgens olycka med en A-traktor vårdas fortfarande en person på sjukhus.

– Många A-traktorer uppfyller inte kraven, säger Dennis Örnborg, som jobbar mycket med trafik hos Polisen.

Han har inga exakta siffror att hänvisa till men hans känsla är ändå att problemen med trimmade A-traktorer har ökat. En A-traktor ska vara så konstruerad att den inte går att köra fortare än 30 km/h.

Kraschade mot ett träd

På Vikbolandet utanför Norrköping är det populärt bland ungdomar att köra A-traktor. För många är det ett bekvämt sätt att transportera sig innan man kan ta körkort för bil, men det finns också baksidor. Polisen får många påringningar om att det körs betydligt fortare än de lagstadgade 30 km/h.

Vid helgens olycka fanns tre ungdomar i traktorn som kraschade mot ett träd. En av ungdomarna vårdas fortfarande på Universitetsjukhuset i Linköping för de skador som blev ett resultat av kraschen.

15-åring åtalad för fortkörning

Trimmade A-traktorer finns runt om i hela landet. I Värmland är en 15-åring åtalad misstänkt för att ha kört i 80 kilometer i timmen med sin A-traktor.

Under onsdagen startar rättegången där tingsrätten ska avgöra vems ansvar det är att fordonet kan gå fortare än de tillåtna 30 km i timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.