Befälhavaren Örjan Eriksson berättar hur det var att hjälpa nödställda flyktingar på Medelhavet. Foto: SVT/ Patrik Widegren

Efter uppdraget – fartyget Triton är tillbaka i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

I tre månader har de hjälpt nödställda på Medelhavet. Nu har kustbevakningens fartyg Triton kommit tillbaka hem, till Gotland.

I sommar så har fartyget Triton med sin besättning befunnit sig i Medelhavet för att i huvudsak hjälpa till med gränsövervakning. Men i 22 fall har man fått hjälpa nödställda flyktingar som försöker ta sig till Europa på det som för två år sedan kallades dödens hav.

– Det starkaste är nog när man får larmet och inte vet vad man kan förvänta sig. I ett av fallen satt det 130 personer i en gummibåt som var punkterad på ena sida. De höll upp sidan för hand, den var helt utan luft, säger Örjan Eriksson, en av befälhavarna på Triton.

Kustbevakningen på ett av sina räddningsuppdrag Foto: Kustbevakningen

Räddade över två tusen människor

19 personer som man försökte rädda avled. Men 2.374 människoliv har man räddat och Kustbevakningens personal har fått flera nya erfarneheter berättar Lena Jönsson, generaldirektör för Kustbevakningen, som var på plats idag för att välkomna besättningen hem.

– Det är klart att den känsla man får att man faktiskt ger ett bidrag, är viktig för medarbetarna. Sedan är det viktigt för kustbevakningen att få den erfarenheten som det innebär att delta i dessa insatser. Till exempel att man får erfarenhet av storskalig sjöräddning, säger hon.

Tiilbaka i Östersjön

Efter ett varvsbesök så ska fartyget inom kort återgå nu till sin ordinarie verksamhet i Östersjön. Örjan Eriksson skulle dock inte tveka om det blir fråga om nya uppdrag i Medelhavet.

– Får vi möjligheten att åka igen så tackar jag ja, säger han.

SVT PLAY: Fartyget Triton har kommit hem till Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.