Arkivbild. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Trots coronapandemin – färre konkurser i Östergötland och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konkurser har minskat i både Östergötlands och Gotlands län under årets första sju månader jämfört med samma period i fjol. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

I Östergötland har antalet konkurser minskat med 10 procent och på Gotland med 18 procent januari till och med juli i år, jämfört med samma period 2019.

Sett till hela Sverige har tvärtom antalet företagskonkurser ökat med 11 procent.

Osäker höst

UC uppger att det dock är väldigt osäkert hur konkursläget blir i höst. En anledning är myndigheternas uppmaning till fortsatt arbete hemifrån.

– De ekonomiska effekterna av pandemin syns knappt alls i konkursstatistiken under juli, även om många småföretagare fortsatt har det tufft. Det verkar som om företagen generellt har lyckats kapa kostnader och anpassa sig till det nya affärsklimatet. Den inledande fasen på pandemin gjorde att konkurserna ökade kraftigt, speciellt inom vissa branscher. Nu har konkurserna ökat med 11 procent hittills i år, vilket glädjande nog är betydligt lägre än vad som befarades i mars, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

Tufft för restauranger och hotell

Hotell- och restaurangbranschen är den som kanske fått ta den största smällen hittills – här går ett företag om dagen i konkurs. Något större lyft har ännu inte synts i den branschen, trots att många svenskar stannat i landet under semestern.

Däremot menar UC att de näringarna fått ett andrum tack vare ”hemestrandet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.