Fredrik Bromander och Elin Saanum. Foto: TT/Jessika Wikström

Trots coronapandemin – Linköpings prideparad blir fysisk

Uppdaterad
Publicerad

Många prideparader har valt att ställa in eller hålla firandet digitalt i år med anledning av pandemin. Men i Linköping kommer den att bli av fysiskt – men med vissa förändringar för att kunna följa rekommendationerna.

Det är den 22 till 30 augusti som Linköping har sin regnbågsvecka. Flera andra städer har med anledning av coronapandemin valt att hålla sina prideparader digitalt. Men i Linköping blir den av fysiskt – om än med vissa ändringar.

– Vi kommer att ha tåget fysiskt, men inte i en formation som vanligt på grund av restriktionerna. Paraden kommer att vara i flera olika delar och tanken är max fem stora paraddelar och sen kommer företag och skolklasser som vill stötta kunna gå sina egna pridetåg, filma dem och sen sänder vi det digitalt, säger Fredrik Bromander, som är projektledare.

Linköping

Nära samarbete

För att kunna ha paraden fysiskt har arrangörerna varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten, regionens smittskydd och polisen. Man har även haft ett nära samarbete med Linköpings kommun.

– Jag tänker att det är viktigt att staden ska få se rörelsen och glädjen i pride, trots pandemin. Det är viktigt för arbetsplatser eller skolverksamhet som vill väcka frågor om HBTQI i undervisning och så vidare, säger Fredrik Bromander.

Nytt för i år är även att Linköpings pride kommer att släppa en alldeles egen pridelåt som skrivits av Linköpingsartisten Elin Saanum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet