Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Birgersson är ordförande för Glada Bonden som köpt Boxholms mejeri. Trots den pågående tvisten planerar man nu för ystning redan nästa vecka. Se intervjun i klippet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Trots tvisten – börjar ysta redan nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Arla och Boxholms kommun är långt ifrån överens när det gäller mejeriet i Boxholm. Linköpings tingsrätt har beslutat om kvarstad av egendomen på begäran av Arla. Men trots detta räknar Glada Bonden, som köpt mejeriet, att börja ysta ost redan nästa vecka.

– Vår idé är att provköra nästa helg. Vi hoppas att vi får igång allt tills dess, säger Anders Birgersson, ordförande i Glada Bonden.

Arla anser att Boxholms kommun brutit mot det köpekontrakt som skrevs när företaget sålde mejeriet till kommunen – Boxholms kommun håller inte med. Men Glada Bonden som nu äger mejeriet tror inte att tvisten kommer att påverka deras verksamhet.

– Vi har köpt fastigheten som den stod när vi köpte den. Vi anser att inventarierna ingår. Arla har en bil och lite annat hör utanför, men det kan de väl komma och hämta, säger Anders Birgersson till SVT Nyheter Öst.

Igång nästa år

Ambitionen just nu är att komma igång på allvar i början av nästa år, enligt Birgersson.

– Vår plan är att prova lite försiktigt hur saker och ting fungerar och ambitionen är att sätta igång på allvar i början av nästa år. Sedan har vi lite utbyggnadsplaner som vi får söka bygglov för för att få till en färsk varuproduktion. Så ambitionen är att vara igång nästa år, säger han.

Både Arla och Boxholms kommun har meddelat till SVT Öst att de just nu avvaktar tingsrättens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet