Foto: SVT

Studie: Truckförare har mer ont i nacken än andra

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av landets 150 000 truckförare har haft smärta i nacken. Det visar en studie som Charlotte Wåhlin från Linköping ligger bakom.

Charlotte Wåhlin är fysioterapeut, ergonom och forskare vid avdelningen för arbets- och miljömedicin på Region Östergötland. Hon har studerat hur truckförare rör sin nacke under en arbetsdag. Studien presenteras på en internationell konferens i Italien i slutet av augusti.

– Det är ett faktum att truckförare har mer ont i nacken, säger Wåhlin till SVT Nyheter Öst.

I en undersökning har 150 truckförare berättat om arbetsbelastningen. Utav dessa är 110 män och 40 kvinnor. 49 procent av de undersökta förarna har eller har haft smärta i nacke och skuldror.

Tidigare studier har ofta byggt på att truckförarna själva har uppskattat hur mycket de rör på huvudet. Den här gången har man faktiskt mätt och filmat rörelserna.

Konstiga arbetsställningar under lång tid

Inte bara själva rörelsen sliter på truckförarnas nackar. Ofta arbetar de en stor del av arbetsdagen sittandes i en truck. Forskarna fann att 66 procent av arbetstiden var just sittande i trucken.

Eftersom lasten ofta skymmer sikten rakt fram så tvingas truckförare arbeta mycket med huvudet vridet.

Studien är viktig eftersom antalet truckförare är stort. I Sverige arbetar runt 150 000 personer som truckförare och i Europa runt sex miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.