Foto: Trafikverket/SVT

TRV vill testa självkörande bussar på landsväg

Publicerad

Trafikverket vill testa att köra stora självkörande bussar på vanlig landsväg. Nu föreslår man att tester ska köras mellan Vikingstad och Linköping.

Redan idag rullar självkörande bussar i Linköping. Det är en mindre bussvariant som går på universitetsområdet. Trafikverket, TRV, vill börja planera för självkörande bussar på vanliga landsvägar.

– Det är andra typer av trafikmiljöer och det är också i högre hastigheter, berättar Olof Johansson, programchef för digitaliseringen av transportsystemet hos Trafikverket.

Trafikverket räknar med att vi i framtiden kommer få förslag om att använda självkörande bussar också på det statliga vägnätet. Det nu planerade testprojektet görs för att TRV vill samla på sig kunskap så att man är redo den dag stora självkörande bussar är en verklighet.

– Vi ställer nu frågan till fordonsindustrin för att se var står de egentligen? Har de tekniker som möjliggör det här? säger Olof Johansson.

TRV har redan pekat ut en sträcka som verket tycker kunde passa som provsträcka. Det handlar om länsväg 636 mellan Vikingstad och Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.