Foto: Tusentals i tyst protest mot våldet

Trygga Ljungsbro prisas

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Trygga Ljungsbro får det kommunägda bostadsbolaget Stångåstadens Tryggevestipendium för sitt arbete med att skapa trygghet på orten.

Det var efter dubbelmordet i november förra året – då en 34-årig man attackerade och slog ihjäl en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna – som några eldsjälar ville ge tillbaka tryggheten till invånarna i Ljungsbro utanför Linköping.

Uppslutningen har varit stor. Hundratals personer har gått med i föreningen och arbetet med bland annat nattvandrare har gett resultat.

”Stort engagemang”

– Det har blivit lugnare. Jag tror att många har tänkt till och börjat fundera på vad som har hänt här, sade initiativtagaren Stefan Rooswall till Östnytt i slutet av december.

Tanken med tryggvestipendiet är att uppmärksamma och stimulera trygghetsskapande insatser i bostadsområden.

– Föreningen Trygga Ljungsbro gör ett fantastiskt jobb. De har gett Linköping ett lysande bevis på hur ett stort engagemang och brett samarbete kan påverka en ort i positiv riktning på kort tid, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden, i ett uttalande.

Hederspris

Utöver Stångåstaden består juryn av representanter för polisen, räddningstjänsten, Linköpings brottsförebyggande råd och Hyresgästföreningen. Priset består av en keramikbjörn, ett diplom och ett presentkort.

I år delas också ett hederspris ut. Årets hederspristagare är Hans Salomonsson som arbetar med säkerhetsfrågor inom Linköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet