Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behövs övervakningskameror och väktare vid Resecentrum i Boxholm? Claes Sjökvist (S) och Stefan Andersson (M) fick en schackklocka och 45 sekunder på sig för att debattera. Foto: August Askbom, SVT

Politikerduell: Behövs övervakningskameror vid Resecentrum i Boxholm?

Publicerad

Moderaterna i Boxholm har föreslagit att det behövs övervakningskameror vid Resecentrum i Boxholm för att skapa större trygghet. I den frågan är de oense med Socialdemokraterna. Vi lät partierna mötas i en duell om frågan.

– Det är bara att titta sig omkring på all graffiti som finns här, säger Stefan Andersson (M), oppositionsråd.

– Klotter det kommer ske ändå, även om vi sätter upp kameror, säger Claes Sjökvist (S), kommunalråd.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

När SVT frågar några politiker i Boxholm vad de annars är oeniga om lyder ett av svaren: ”Näe, men vi är faktiskt eniga om det mesta här.”

En fråga som har debatterats livligt är oljecisternen som har målats så att den ser ut som en ost. Ska den få stå kvar nu när osten inte längre tillverkas i Boxholm? ”Fast där är vi överens om att den nog bör rivas nu”, säger samma politiker.

Så vad handlar den politiska debatten om då? Den ledande socialdemokraten och moderaten är överens om en sak: Att de är oense om övervakningskameror vid Resecentrum i Boxholm.

Omtagningar – och tid över

Vi tog med oss båda dit – för att se hur mycket klotter och otrygghet det egentligen handlar om – och låta dem debattera frågan med hjälp av en schackklocka och bara 45 sekunder var.

Se hur det gick i videon ovan.

När frågan debatterades i kommunfullmäktige i Boxholm var samtliga partier emot övervakningskameror förutom Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet