Johan Birath (S) Foto: SVT

Tungt politiskt namn lämnar ostupproret i Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

Johan Birath (S), 2:e vice ordförande i Boxholms kommunstyrelse och känd lokalprofil, lämnar nu aktionsgruppen Boxholmsostens Vänner som kämpar mot Arlas nedläggning av mejeriet på orten.

Johan Birath skriver i ett inlägg i Boxholmsostens Vänners facebookgrupp:

”Jag lämnar nu Boxholmsostens vänner och önskar er all lycka i kampen för vårt älskade mejeri” och att det ”gått överstyr när människor börjar tala om att de vill ha kommungränsen flyttad eller när de börjar se mig, en vanlig boxholmspojk som vill alla väl, som ondskan personifierad”.

Enligt Johan Birath ska beslutet att lämna ”osterianerna” bland annat bottna i att Boxholms förstaklassares besök på ett kosläpp varit i riskzonen och han avslutar inlägget med ”nu blir det för min del fullt fokus på kommunen och på mitt arbete som lärare. Jag tror att jag tjänar orten bäst så, eftersom vi bara lånar kommunen av de barn som nu riskerar att inte få se kossor. Det vill jag inte vara vållande till. All kärlek!”

Var det ett svårt beslut att ta?

– Tar man beslutet direkt när man vaknar på morgonen, så är det genomtänkt under natten, säger Johan Birath.

Vad ligger bakom?

– Det framgår tydligt i inlägget, tycker jag. Det finns de som ser mig som mer tongivande än jag är. Men jag tycker jag snarare försökt gjuta olja på vågorna när diskussionens ton höjts på olika håll.

Tror du att ditt beslut att lämna kommer att hjälpa gruppen?

– Vet inte. Jag hoppas att målet kommer att nås, att mejeriet blir kvar i Boxholm i någon form.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet