De 54 platserna på Hotell Viken försvinner i februari.

Nu avvecklas två asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Vida Vätterns asylboende och Hotell Viken stängs i februari nästa år. Migrationsverket erbjuder de boende plats på andra asylboenden i närområdet.

Migrationsverket avvecklar sina sista upphandlade asylboendena i hela Sverige under vintern och våren. Det handlar om 58 boenden varav sex finns i Östergötland och Jönköpings län.

– Vi ska som myndighet hushålla med statens resurser och följa reglerna som gäller för upphandling. Därför måste vi avveckla de dyraste boendena först och det är de upphandlade boendena, säger Liselotte Ingesson Politis, sektionschef på Migrationsverket region Öst.

Vida Vätterns asylboende med 65 platser i Ödeshögs kommun och Hotell Viken med 54 i Valdemarsvik, avvecklas fram till sista februari 2018.

– Vi kommer att erbjuda de som är asylsökande plats på andra asylboenden senast två veckor innan flytt, säger Liselotte Ingesson Politis.

De asylsökande som vill får ordna med ett eget boende, till exempel hos vänner eller släktingar. De som redan har fått beslut om uppehållstillstånd kommer att få en plats i en anvisad kommun.

Migrationsverket kommer också att avveckla sina egna lägenheter och hyrda kollektiva boenden under 2018.

I Öst kommer platserna att minska med nästan 2000 och därmed nästan att halveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.