Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Gustaf Lidberg

Två gamla pärlor i Norrköping ska få nytt liv

Publicerad

I samband med att det stora byggnadsprojektet Inre hamnen pågår för fullt i Norrköping så vill nu kommunen satsa på två andra anrika platser i närområdet – Strömsholmen och Sylten.  

Efter otaliga misslyckade projekt vill nu Norrköpings kommun ta ett nytt krafttag för att göra ön Strömsholmen i Motala Ström mer gästvänligt.

– Vårt mål är att det ska vara attraktivt att vistas på Strömsholmen. Man ska kunna få en kopp kaffe eller ett kanske ett glas vin, samtidigt som du njuter av naturen, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden

Norrköping

Miljoner avsatta för Strömsholmen

Ön mitt i strömmen ligger Norrköpingsborna varmt om hjärtat men det är många som tvivlar på om det någonsin kommer bli någon förändring.

 – Men nu är över 20 miljoner avsatta i kommande budget och vi har haft ett möte där olika förslag och tankar diskuterats. En frågan är om det går att utnyttja den delen av ön som roddklubben ligger på lite bättre, så vi kan bygga ett kafé där. Då skulle vi kunna behålla mer grönytor till konserter och andra uppträdanden, säger han.   

I klippet ovan berättar Reidar Svedahl (L) mer om planerna för ön Strömsholmen.

”Sylten – ett komplement till Inre hamnen”

Det andra området som ska utvecklas är området Sylten på södra sidan av hamnen. Här ska det gamla kajområdet, Syltenberget och nuvarande industrier förvandlas till en ny stadsdel full med liv.

–  Sylten är ett område som tidigare hade en liten känsla av Djurgården uppe på Syltenberget och som har en historia från den stora konst-och industriutställningen från 1906. Här kan vi idag genom Bråvallaverket satsa på en besöksanläggning med hotell, idrott och kultur med mera och Syltenberget med sin gröna park ska bli mer tillgängligt. Jag tror att området kommer bli ett bra komplement till Inre hamnen, som mest är bostäder, säger Martin Heidesjö, stadsbyggnadsstrateg på Norrköpings kommun. 

I klippet nedan berättar stadsbyggnadsstrategen Martin Heidesjö mer om framtidsplanerna för området Sylten i Norrköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar stadsbyggnadsstrateg Martin Heidesjö mer om framtidsplanerna för området Sylten i Norrköping. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet