Benjamin Prom, gruppchef områdespolisen och Michael Lundquist, operativ koordinator hos polisen i Norrköping. Foto: SVT

Två gripanden för grovt brott efter myndighetskontroll

Publicerad

Förra veckan gjordes kontroller av flera olika myndigheter under LOS – lokal operativ samverkan – som bland annat genererade två gripanden för grovt brott. LOS har enligt polisen blivit ett framgångsrecept för att försvåra för de kriminella nätverken.

– Vad för brott personerna greps för kan jag inte gå in på eftersom det råder sekretess, säger Benjamin Prom, gruppchef områdespolisen i Norrköping.

Trygga arbetsplatser

Kontrollerna som genomförs inom LOS bygger på underrättelseverksamhet och vilken typ av lagstiftning som ska tillämpas varierar efter behov.

– Brottsutredningar är inget självändamål. Det kan lika gärna handla om att det ska vara trygga arbetsplatser, att företagen betalar moms eller att de som jobbar där får lön, säger Michael Lindquist, operativ koordinator hos polisen.

”Effektivt”

Den här typen av samverkan mellan olika myndigheter har hållit på i Norrköping sedan januari 2018. Under hösten ska även Finspång börja och metodiken har också spritt sig till Linköping och Motala.

Förutom polisen är ofta Kronofogden, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och kommunen med vid kontrollerna.

– Det är ett väldigt effektiv sätt att arbeta mot den grova organiserade brottsligheten. Det slår mot pengarna, säger Benjamin Prom.

Michael Linquist berättar att det till exempel kan ge höga böter att ha en icke godkänd fordonslyft på en verkstad.

– Det handlar om alla typer av branscher där vi konsumenter efterfråga tjänster. Vi måste fråga oss varför något kan vara så mycket billigare hos vissa firmor, säger han.

Pengatvätt

Svartklubbar är en av de verksamheter som man genom LOS försökt på stopp på.

– De är betydligt färre än för två år sedan. De har ofta icke registrerade spelmaskiner, vilka är ett sätt att få in pengar i systemet och på så sätt tvätta dem, säger Michael Lindquist.

LOS är inte unikt för Norrköping.

– Men vi har kommit långt här. Det är ett steg i ledet på det stora arbete vi gör för att störa den organiserade brottsligheten. Vi har skapat kontakter mellan myndigheterna så vi kan vara rätt så snabba att agera när det är aktuellt, säger Benjamin Prom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet