På handskar som låg i kidnapparnas bil hittades DNA från 18-åringen och brottsoffrets blod. Foto: Polisens förundersökning

Två män åtalas för våldsam kidnappning

Uppdaterad
Publicerad

Två män – 58 och 18 år gamla – åtalas nu vid Linköpings tingsrätt för en uppmärksammad kidnappning den 11 januari i år.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som polisen larmades till Norrköpingsvägen utanför Linköping, mellan Tallboda och Linghem.

En 51-årig Norrköpingsbo hade hittats blodig vid vägkanten.

Linköping

Enligt åtalet hade 51-åringen kidnappats i Norrrköping när han skulle ta spårvagnen till jobbet och tvingats in i en bil av de bägge åtalade som var beväpnade med varsin pistol.

I bilen blev han slagen och dödshotad. Kidnapparna var ute efter pengar, så de tog 51-åringens telefon och bankkort och ville ha koderna till dessa.

Lyckades kasta sig ur bilen

Mellan Tallboda och Linghem lyckades 51-åringen kasta sig ur bilen. Kidnapparna stannade och försökte få in honom i bilen igen, men blev avbrutna av att det kom en lastbil.

Samma måndagskväll kunde polisen gripa och anhålla en 58-årig man som misstänkt för kidnappningen. Den 19 mars anhölls 18-åringen som varit efterlyst.

58-åringen och 18-åringen åtalas för människorov och grov misshandel. 58-åringen erkänner vissa delar av det han misstänks för, men 18-åringen förnekar brott.

Rättegången startar den 4 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet