Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Två ungdomar dömda för hatbrott på Gotland

Publicerad

En 16-årig man döms av Gotlands tingsrätt till ungdomsvård för misshandel och olaga hot mot en ung man. En 18-årig man döms också till ungdomsvård för misshandel av den unge mannen. Händelserna utspelade sig på ett HVB-hem på ön 30 juni i år.

Dagen då brotten begicks hade 16-åringen fått tag i den misshandlades mobiltelefon. Efter att ha sett något i den fick han uppfattningen att målsäganden är homosexuell. 16-åringen berättade då detta för 18-åringen.

De nu dömda fick in målsäganden i ett rum på det gemensamma boendet där de bland annat sa: ”tror du vi ska bo här uppe med en bög”, ”sådana som dig borde man lägga ett skott i pannan på.”

Slog med träkloss

I rummet misshandlade de sedan den tredje mannen med en träkloss de lagt i en strumpa, samt sparkade och slog honom.

De har båda erkänt misshandeln och döms av tingsrätten till ungdomsvård för det brottet. 16-åringen döms dessutom för olaga hot, något som 18-åringen däremot frikänns för.

Tingsrätten skriver i sin dom att eftersom motivet varit att kränka den misshandlade för hans påstådda homosexualitet, betraktar de händelsen som ett hatbrott. De dömda ska också betala cirka 25 000 kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet