Lena Serrander, överläkare i klinisk mikrobiologi på US i Linköping, menar att kravet på fler tester inte är helt okomplicerat. Foto: TT

Tveksam till antikroppstester

Uppdaterad
Publicerad

Från olika håll kommer krav på fler tester, antingen fler covid-19-tester eller antikroppstester. Från läkarhåll är man kluven inför alla tester.

Lena Serrander är överläkare i klinisk mikrobiologi på US i Linköping. Hon har varit med om att ställa om laboratoriet i regionen så att det blivit anpassat för det ökade behovet av provanalyser som blev en realitet i samband med att coronaepidemin drog in över världen. Och för henne är kravet på fler tester inte helt okomplicerat. Framför allt tester på människor som inte har några sjukdomssymptom.

– Vi är väldigt för att göra pcr-tester på människor som har symptom på covid-19 för att kunna minska smittspridning. Däremot har en utökad testning på antikroppar ett väldigt tveksamt värde, säger Lena Serrander.

Men är det inte bra om det kan lugna oroliga människor?

– Vi vet ju fortfarande inte om testerna är tillräckligt bra. Har du antikroppar talar det för att du har ett skydd, men har man tester som inte är tillräckligt bra och du får ett positivt antikroppstest så invaggar det dig i falsk säkerhet. Du tror du har antikroppar, men så blir du förkyld och det visar sig att du har covid-19 och smittar därmed andra. Det blir väldigt olyckligt, säger Lena Serrander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.