Pia Lindström, vice vd på Stöldskyddsföreningen. Foto: SVT

Tveksamt med grannsamverkan via appar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns forskning som visar att grannsamverkan fungerar. Nu rekommenderar många företag grannsamverkan via appar. Men Stöldskyddsföreningen (SSF), som är huvudman för Grannsamverkan, vill inte rekommendera det.

– Jag har blivit uppvaktad av ett tiotal leverantörer, säger Pia Lindström, vice vd på Stöldskyddsföreningen.

Det är Stöldskyddsföreningen som står bakom Grannsamverkan. Och nu kommer allt fler appar som uppmanar människor att grannsamverka via mobilen.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Leverantörerna kontaktar oss och vill att vi ska stå bakom appen och rekommendera den, säger Pia Lindström.

Hittills har Stöldskyddsföreningen sagt nej.

– Det är svårt att värdera appens säkerhet. Dels kan det lätt urarta till att bli hets mot olika personer och folkgrupper. Dels är det svårt att värdera appens säkerhet. Om du lägger in att du är bortrest en viss vecka är det viktigt att någon obehörig inte kan komma åt den informationen, säger Pia Lindström.

Kan inte rekommendera någon app

Därför vill Stöldskyddsföreningen inte stå bakom något av app-företagen. Men däremot har polisen lokalt gått ut och rekommenderat enskilda företags appar.

I Kalmar har en kommunpolis till exempel nyligen gått ut och sagt att polisen ska starta en egen facebook-sida och att man också funderar på en app i grannsamverkanssyfte. Det skrev Dagens Vimmerby om.

– Vi har tagit upp det i vår grannsamverkansgrupp tillsammans med polisen och hittills har vi kommit fram till att vi inte kan rekommendera någon av apparna, säger Pia Lindström.

Gärna appar för tips

Pia Lindström har inget emot att man använder appar för att kommunicera och tipsa grannar om saker som händer i området – om det används på rätt sätt.

– Men de goda effekterna av grannsamverkan kommer till stor del av att man har personliga kontakter med sina grannar och också en samverkan med polisen, säger hon.

Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet. Foto: SVT

Erika Sallander, som är utredare på Brottsförebyggande rådet, har samma inställning:

– Det finns ingen forskning om apparnas effekt ännu. Grannsamverkan bygger mycket på den sociala gemenskapen. Det personliga fysiska mötet tror jag är värdefullt i det samarbetet. Sedan kan absolut appar och modern teknik vara ett komplement.

– Om man enbart kör med app och inte övriga delar i grannsamverkan är det osäkert om grannsamverkans effekter blir detsamma. Vi är mycket tveksamma, säger Pia Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet