Utrikesminister Margot Wallström (S) vill prata säkerhetspolitik innan beslutet om Slite hamn Foto: Jessica Gow/TT

UD kallar gotlandspolitiker till möte

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 december fattas det första beslutet på Gotland om att hyra ut Slite hamn till Nord Stream. Utrikesminister Margot Wallström har nu kallat upp regionstyrelsens ordförande till UD två dagar före beslut. Syftet är att ”informera om säkerhetspolitiska frågor”.

Det finns en politisk majoritet på Gotland för att hyra ut Slite hamn till Nord Stream 2-projektet. Det första beslutet tas i tekniska nämnden den 15 december. Därefter fattar regionstyrelsen sitt beslut i januari och regionfullmäktige den 19 februari.

– Utgångspunkten är att avtalet godkänns, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) till TT.

UD ”informerar”

Efter samtal med försvarsminister Peter Hultqvist (S) utgår han ifrån att regeringen kommer att lämna sin säkerhetspolitiska bedömning, helst innan beslutet på Gotland ska fattas. När TT frågar Hultqvist hänvisar han dock till UD. I en skriftlig kommentar till TT säger Margot Wallström (S):

”Jag har bjudit in regionstyrelsens ordförande på Gotland och kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn till ett informationsmöte på UD den 13 december. Regeringen kommer då att berätta om hur processen ser ut nationellt med ansökningen om tillstånd och hur frågan hanteras på EU-nivå. Vi kommer också att informera om säkerhetspolitiska frågor.”

ÖB kritisk

– Vi är mycket väl medvetna om datumet, säger ambassadör Mikael Eriksson, som leder den interdepartementala arbetsgruppen i regeringskansliet som hanterar ansökan från Nord Stream, och syftar på den 15:e december.

Vilken säkerhetspolitisk bedömning regeringen gör av att hyra ut Slite hamn till det ryska bolaget, vill ingen säga i dag. ÖB Micael Bydén har tidigare uttalat sig kritiskt mot att så skulle ske.

Flera av de borgerliga partierna i riksdagen är motståndare till att hamnen hyrs ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer