Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag bor drygt 30 skyddsbehövande ukrainare i Norrköpings kommuns lokaler. En förmodad lagändring och nya fördelningstal kan göra att det blir många fler. Se mer i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Fler ukrainska flyktingar väntas till Norrköping efter lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli träder med största sannolikhet en ny lag i kraft som gör att skyddsbehövande från Ukraina kommer kunna anvisas till kommuner – det samtidigt som Migrationsverket ändrat sina fördelningstal.

Norrköpings kommun ger idag drygt 30 ukrainska flyktingar mat och logi. Enligt det nya fördelningstalet ska den siffran bli 334.

– Den första juli övergår högst troligt ansvaret för mat och logi till kommunerna. Det gör att vi då får ansvar för de antal personer som vi får fördelade till Norrköpings kommun, vilket idag är 334 personer. Just nu håller vi på att förbereda oss för det och tittar på olika boende alternativ, säger Maria Torgersen, verksamhetschef vid socialtjänsten i Norrköpings kommun.

Skaffat boende på egen hand

Enligt Migrationsverket finns det idag omkring 400 inskrivna ukrainska flyktingar i kommunen. De flesta har skaffat boende på egen hand.

Norrköping

– Man har varit väldigt givmild, både mot oss och till de som kommit hit. Människor har velat hjälpa till och stötta allt de kan. Många har erbjudit sina lediga rum eller andra alternativ. Sedan är det många som fått boende hos familj och vänner också, säger Maria Torgersen.

Ny lagstiftning:

  • Den första juli börjar Migrationsverket att anvisa skyddsbehövande från Ukraina till kommunerna. Kommunerna övertar då ansvar för att ordna boendeplatser.
  • Syftet med förändringen är att mottagandet ska fördelas jämnare över landet.
  • Sedan den 24 februari har drygt 36 000 personer från Ukraina sökt skydd i Sverige.
  • Cirka 32 000 personer från Ukraina har beviljats uppehållstillstånd.

Källa: Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet