Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under ett stormöte, anordnat fackförbundet SAC, berättar de flesta att de arbetar utan att få ut någon lön. Ungefär en tredjedel av alla på mötet är från Ukraina. Foto: SVT/Lovisa Gelin

Ukrainska flyktingar lurades jobba utan lön i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska flyktingar berättar hur de utnyttjats av svenska företag som lurat dem att arbeta utan lön. De är inte ensamma. Vid ett möte samlades över hundra ryskspråkiga byggare och städare som arbetat för svenska företag och de vittnar om samma sak.

– Det är väldigt svårt när man vill tjäna pengar för sitt uppehälle men blir lurad rakt av, säger Svitlana Potyng.

Hon kom till Sverige efter att ha flytt kriget i Ukraina med sin son. I hemlandet arbetade hon som advokat, men här fick hon jobb inom försäkringsbranschen. Trots att hon arbetat flera månader i Sverige ska chefen inte betalat ut hela hennes lön och nu är hon orolig för att pengarna tar slut.

– Varje månad väntar jag på lönen, men jag får inte rätt summa pengar. Det är inte bra. Jag är här ensam med min son och behöver pengar till att köpa mat och betala hyra. Jag har inget stöd, säger Svitlana Potyng.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Över hundra samlades för hjälp

Tillsammans med drygt hundra andra ryskspråkiga personer har hon tagit sig till ett möte i Stockholm som fackförbundet SAC anordnar varannan söndag.

Hit kommer framför allt byggare och städare som jobbar för svenska företag och behöver hjälp då de utnyttjas av sina arbetsgivare. De flesta berättar hur de arbetar utan att få ut någon lön.

Fick inte hela lönen

Ungefär en tredjedel av alla på mötet är från Ukraina. En av dem är Nina Krichun som jobbat på olika städbolag i Sverige. Flera av bolagen ska aldrig ha betalat ut hela lönen.

– När man ser den här orättvisan, så ser inte Sverige så attraktivt ut längre, säger hon.

Pavel Potyng kom till Sverige med sin flickvän. Han blev anställd inom svenska handeln, men ska sakna lön från delar av perioden han jobbat.

Roman Ramazanov kommer från Bulgarien och har arbetstillstånd i Sverige. Han berättar att han blivit lurad av flera olika svenska bolag.

– Jag känner mig inte arg, men jag har tappat respekten eftersom det har pågått så länge nu.

Nedan hör du fler vittnesmål från stormötet.

därför har ukrainare rätt att arbeta i Sverige:

  • EU:s medlemsstater har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet för ukrainska medborgare med anledning av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
  • Den som kommer från Ukraina kan beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd till och med 4 mars 2024.
  • Tillståndet ger bland annat möjlighet till rätten att få arbeta i Sverige.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Mer i ämnet