För första gången besökte låtskrivaren och entreprenören den nyligen installerade ”Björn och Benny-bänken” i Linköping. Foto: Jeppe Gustafsson

Ulvaeus tillbaka där allt började – på en parkbänk i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag besökte Björn Ulvaeus platsen som blev startpunkten för Abba – nämligen en parkbänk i Linköping. Här ägde det avgörande mötet med Benny Andersson rum.

Att se Björn Ulvaeus sittandes på en parkbänk i Linköping och spela gitarr kan ha fått en och annan Linköpingsbo att haja till idag. Möjligtvis är det första gången det skett på 50 år.

Festade i Slottsparken

Sommaren 1966 var Björn Ulvaeus på turné med Hootenanny Singers och Benny Andersson med Hep Stars, och den 5 juni träffades de i Linköping.

Efter ett stort festpådrag inne på dåvarande Rally hotell fortsatte artisterna att spela gitarr och sjunga tillsammans, sittandes på en bänk i den närliggande Slottsparken.

På torsdagen var Björn Ulvaeus tillbaka i Slottsparken, och reflekterade över tiden som gått – och hur det gått om de inte hade träffats den där sommarkvällen.

– Allt det som hänt hade inte hänt, det är rätt omtumlande, säger låtskrivaren och den före detta Abba-medlemmen.

Minnesmärke avtäcktes

Förra året, 50 år efter mötet, avtäcktes ett minnesmärke i form av en specialutformad bänk med inbyggda högtalare och Björns och Bennys initialer på sittytan. Bänken är formgiven av konstnärerna Niclas Malmström och Camilla Akraka och står framför gamla Rally hotell, som idag har ett annat namn.

Det är en lugn och skön sommardag som Björn Ulvaeus besöker minnesmärket för första gången.

– Jag kan tänka mig att det var väldigt lugnt och skönt den morgonen när de dukade fram för frukost, säger han med ett skratt om festnatten i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.