Fredrik Blomberg, begravningsrådgivare och ägare av Östgöta Begravningsbyrå. Foto: Axel Brantemo/SVT

Begravningar undantas från 8-regeln: ”En lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

När den nya åttaregeln för allmänna sammankomster träder i kraft under tisdagen är det bara begravningar som undantas – både i Östergötland och på Gotland.

Enligt Fredrik Blomberg, som är begravningsrådgivare och driver en begravningsbyrå i Norrköping och Finspång, kommer undantaget som en lättnad för många anhöriga.

– Olika församlingar hade under våren olika regler. Norrköpings pastorat hade till exempel en 10-gräns på närvarande personer. Jämför man med 20-gränsen är det en stor ökning. Det är nu positivt att alla församlingar sätter i stort sett samma gräns. Tidigare var det förvirrande för folk, säger han till SVT Nyheter Öst.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Andra vågen märks

Just nu befinner sig Sverige i en andra våg av covid-19 – något som även börjat märkas på begravningsbyrån.

– Förra veckan började vi få begravningsuppdrag med personer som avlidit i corona igen, så nu märks det. Men jämfört med första vågen är många mer medvetna om hur man ska tänka nu och vad man ska ta hänsyn till, säger Fredrik Blomberg.

Få reda på mer i klippet ovan.

Max åtta personer

• Från och med 24 november och fyra veckor framåt får endast åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

• Förslaget innebär att polisen kan ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än 8 deltagare.

• Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

• Begravningar är enda undantaget i Östergötland och på Gotland. Där gäller max 20.

Källa: Krisinformation och länsstyrelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet