Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Undersköterskan Anna Gillberg ingår i det speciella covid-19-teamet som finns i Norrköping. Foto: Jeppe GustafssonVisa alla (7)
Visa alla (7)

Anna möter coronaviruset vid frontlinjen: ”Jag är inte rädd”

Publicerad

Normalt sett jobbar Anna Gillberg inom Norrköpings kommuns larmteam. När hon fick frågan om att ingå i det nya covid-19-teamet så tvekade hon inte en sekund. Med stolthet över sitt jobb och sin yrkesgrupp möter hon nu coronaviruset vid ”frontlinjen”.

En knapp vecka har gått sedan covid-19-teamet startade i Norrköpings kommun. Femton personer arbetar för att förhindra ytterligare smittspridning inom äldreomsorgen och för att öka tryggheten bland brukare och personal.

Anna Gillberg Foto: Jeppe Gustafsson

– Jag vill hjälpa till och bidra med det jag kan. Givetvis har jag respekt för coronaviruset men jag kände absolut ingen tvekan om att ställa upp. Jag mötte denna vardag i det jobbet jag hade innan det här uppdraget, så jag visste vad det innebar, säger undersköterskan Anna Gillberg. 

Foto: Jeppe Gustafsson

Ni gör ett jobb där smittan är så nära, hur känns det?

– Det känns bra ändå, vi har allt vi behöver i skyddsutrustning. Jag är inte rädd i mitt dagliga arbete. De första fallen var skillnad, då var jag lite rädd, men annars är jag ganska orädd som person, berättar Anna Gillberg vidare.

Foto: Jeppe Gustafsson

– I mitt arbete är jag dock väldigt noga med vad som krävs av mig och jag har respekt för situationen, absolut. En del brukare har gått bort under den här tiden, men då mest när de blivit inlagda för sjukhusvård. Det är viktigt att lyfta fram att brukarna också blir friska, säger hon.

Foto: Jeppe Gustafsson

– Vi startade denna verksamhet för en vecka sedan och då har vi haft ett omlopp på 23 personer som blivit friskförklarade, vilket är positivt. Sedan har vi just nu ett par stycken som är verkligen dåliga.

Foto: Jeppe Gustafsson

– Det här kan göra att vi som grupp får en annan stolthet för jobbet. Det är ju ingen annan än vi som kan göra det här jobbet. Jag tycker att jag är bra på det och stolt över vad jag gör.

Foto: Jeppe Gustafsson

Arbetet inom vården fortsätter trots en annan sorts vardag. Jobbet ska göras. I det här fallet av en yrkesgrupp som inte syns i offentligheten och som får jobba mer än någonsin – i denna ovanliga vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet