Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I somras kändes det tufft många dagar. När det var brist på personal och få erfarna”, säger undersköterskan Therése Mechlenburg som arbetade med intensivvård på Vrinnevisjukhuset under sommaren. Den här videon spelade hon in vid några olika tillfällen i somras. Foto: Therése Mechlenburg

Undersköterskan: ”Tvingades göra saker som jag inte var helt bekväm med”

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan Therése Mechlenburg berättar i Videodagboken om sommarens personalbrist på Vrinnevisjukhusets IVA:
– Det ställs väldigt mycket högre krav när inte ordinarie personal är där. Och jag tvingades göra saker som jag inte är helt bekväm med, säger hon.

– Det är alldeles för lite personal på IVA just nu. I varje fall vissa dagar, säger undersköterskan Therése Mechlenburg i SVT Nyheter Östs videodagbok.

”Då vart det bara en IVA-syrra kvar”

Hon har under sommaren flera gånger spelat in videor och beskrivit känslan, till exempel när halva personalstyrkan var borta och det var ont om erfaren personal.

– I går var vi en IVA-syrra, en narkossyrra och två undersköterskor på covid-salen. Och en narkossyrra fick följa med ambulansen till Linköping. Då vart det bara en IVA-syrra kvar, säger hon bland annat i videon här ovanför.

HR-direktören: ”Bättre än på flera år”

Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland, har en annan bild:

– Therése upplevelse stämmer säkert, att det har funnits enstaka dagar när det har varit kämpigt. Men när vi följer upp på en mer övergripande nivå så får vi en bild av att det har varit bättre än på flera år.

HR-direktören Zilla Jonsson berättar att regionen håller på och följer upp hur sommaren har varit. Det har varit tre olika semesterperioder.

– Och planeringen har varit att vi ska ha två tredjedels erfarna medarbetare hela tiden. Sedan kan det säkert ha funnits enstaka dagar när det har varit sjukfrånvaro eller det har hänt något speciellt som gör att vi går ner i bemanning. Men det  jag hör från verksamheten är att det har varit mer stabilt och bättre bemannat än på flera år.

Så du känner inte igen den här bilden att det har varit brist på personal?

– Vi följer upp på en mer övergripande nivå och då får vi en bild av att vi har varit bättre än på flera år.

Hör Therése berätta om sommaren i videon här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

videodagboken

Mer i ämnet